blije ouders, blije kinderen...

het geheim van een gelukkig kind...

jjjjjj
een kind met zelfvertrouwen wordt (op)gevoed met liefde en aandacht

Ik moet al lachen als ik er aan denk. Ik kon mijn fiets niet meer vinden omdat ik een keer teveel gedronken had. Wie is met mij gaan zoeken midden in de nacht? Mijn moeder. Ik bleef die nacht ook achter de gordel hangen met mijn voet toen ik uit de auto stapte. Mama maakte er een grapje over, werd niet boos. Dit is maar één voorbeeld. Mijn moeder had ooit gezegd toen ik heel klein was, wat er ook gebeurd, hoe erg ook, als je altijd eerlijk zegt wat er is zal ik nooit boos worden. Dat heb ik goed onthouden en ze heeft haar woord gehouden. Toen ik groter was zei ze ook: ‘Je kunt mij altijd bellen om wat voor reden dan ook!’ Ze staat 24/7 voor mij klaar. Soms bel ik haar terwijl ze druk aan het werk is, maakt niks uit. Ze vindt wel een manier om even de telefoon op te nemen. Ik vind dat altijd een hele prettige gedachte. Of het nou om werk, mannen, school of iets gênants gaat. Ik kan alles met mijn moeder bespreken. Ze heeft mij heel vrij opgevoed, liet mij altijd mijn eigen keuzes maken, zonder daar een oordeel over te hebben. 

Als ik bijvoorbeeld iets "doms" had gedaan waar ik later spijt van had, kon ik dit altijd aan mijn moeder vertellen zonder dat ze daar gek over deed. We konden er dan meestal samen hard om lachen en wat ze dan als eerste zou zeggen is, "nee, dat is niet dom".

Ze beloonde mij altijd als ik eerlijk was. ‘Wat goed dat je dat tegen mij vertelt’, hoe erg ook, dacht ik, maar mama zei dan, ‘nee, dat is niet erg, ik begrijp het wel.’ Ze stond altijd aan mijn kant als ik op school trammelant had, nooit aan de kant van de leerkracht. Ik was ook nooit bang als ze zeiden: ‘Ik ga je moeder bellen’. 

Ik kan me ook nog herinneren dat mama vroeger nooit boos op mij werd, als ik bijvoorbeeld haar dure lippenstift of creme over mijn hele gezicht had gesmeerd. Mama neemt mij altijd serieus en gelooft mij als ik haar iets vertel. Ik kom vaak mensen tegen die mijn probleem niet serieus nemen, mama doet dat altijd. Ook als ik 10x met hetzelfde kom. Ik vond dat heel fijn aan mijn opvoeding en zou zelf als ouder ook mijn kind al het vertrouwen geven. Daar heb ik zelfvertrouwen van gekregen. Eerlijk zijn tegen je ouders moet altijd beloond worden vind ik. Anders ga je gewoon niets meer zeggen. Ik heb altijd van mijn eigen fouten geleerd. Mijn ouders gaven mij altijd die ruimte en vrijheid. Ik ben, mede door mijn eigen opvoeding, pedagogiek gaan studeren. Ik vind dat ieder kind met veel liefde, vrijheid en vertrouwen opgevoed moet worden. 

Charelle 

in 3 stappen een goede relatie met je kind 
het geheim van hoe een kind alles tegen je zal zeggen
positief opvoeden
vertrouw je kind en je kind vertrouwt jou
online training voor een sterke band met je kind
deugden training
kwaliteiten van je kinderen groeien als je ze benoemt
tweedaagse training voor harmonie en duidelijkheid in het gezin 
coaching
 wegnemen van  trauma's, angsten en problemen
persoonlijke coaching om belemmeringen weg te nemen bij ouders en kinderen 
"ik hoor wat je zegt, maar ik zie en voel je intentie
en dat is wat ik geloof..."
Yvonne Thuijs     www.blij-kind-24-7.nl